מאת עמיקם שוובר.
נקודות עיקריות:
מצבים בריאותיים בעלי אופי כרוני או חזרתי – עלולים לפגוע בתפקוד הגופני ובתפקוד הרגשי. השלכות מצטברות עלולות להתבטא בעייפות, כאב, ירידה במצב רוח, בעיות עיכול, הימנעות מפעילות חברתית, קשיים בריכוז, קושי לשמור על המלצות לתזונה בריאה ו/ או פעילות גופנית מומלצת.
מהו מצב בריאותי כרוני
מחלה כרונית היא מצב רפואי של פגיעה מתמשכת בבריאות ברווחה הנפשית, בדרך כלל לתקופה של מעל שנה. בתקופה זאת המתמודד נדרש באופן קבוע לעקוב אחר התסמינים הספציפיים של המחלה שלו, לבצע התאמות בטיפול התרופתי, לנהל מעקב אחר תורים לרופאים ובדיקות רפואיות, לדאוג לזכויות הסוציאליות שלו. סוכרת ומחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) הן דוגמאות למחלה כרונית.
מחלות נוספות בעלות אופי מתמשך וחזרתי הן מחלות דלקתיות של המפרקים, העור, המעי ומערכת העיכול. במחלות אלה, ייתכן והמתמודד ינוע בין תקופות של התלקחות והחמרה של התסמינים ובין תקופות של הפוגה (רמיסיה) חלקית או מלאה.
המשותף הוא כי מדובר במצבים בריאותיים שבדרך כלל נוחתים בהפתעה וללא הכנה מוקדמת. בשל המורכבות של המחלה והתסמינים – קיים יחס גומלין בין תפקוד גופני – כאב, הפרעות בשינה, קושי בתאבון ובעיכול ובין תפקוד מנטלי – שינויי מצב רוח, פגיעה בריכוז, בדימוי העצמי, השפעה על יחסים במשפחה או בעבודה.


השפעה של מצב בריאותי כרוני
לחלק מהמחלות ייתכן וקיימים תסמינים ספציפיים וברורים, אך אולי דווקא התסמינים שאינם נראים לעין – הם אלו שעלולים להוות את עיקר כובד המשקל: כאב מפושט ובלתי מוסבר, תחושת תשישות גופנית, שינוי בחוש הטעם ומיחושים במערכת העיכול, חשיבה פסימית, קושי לבצע משימות – דבר שעלול להתפרש על ידי הסביבה כדחיינות.
חולשה גופנית, שינויים במבנה גוף ובמראה חיצוני, יציאה משגרה של פעילות גופנית, עבודה, לימודים או תחביב קבוע – עלולים לשבש את הדימוי ובטחון עצמי גם למי שיש בדרך כלל דימוי עצמי חיובי ובריא. כאשר זה מגיע יחד עם נסיגה מפעילות חברתית ועיסוק מוגבר בניהול בירוקרטיה רפואית – זה עלול להוביל לשינויים במצב הרוח בגוון של דכאון או חרדה. חשוב להדגיש, כי דווקא תסמינים נפשיים על רקע של מצב בריאותי נוטים להגיב היטב לתמיכה תרופתית – ועל כן כדאי וחשוב להתייעץ על כך בהקדם עם הרופא או המטפל הרגשי.
מצבי בריאות ומתח נפשי בהם מומלץ לפנות לתמיכה
הרשימה הבאה מביאה מקורות ותסמינים למתח רגשי ונפשי בעקבות מצב בריאותי מתמשך. במידה ואת/ה מזהה את הסימנים הבאים רצוי לפנות לקבלת עזרה רפואית, רגשית וסוציאלית בכדי להתמודד בצורה טובה יותר עם ניהול המצב הבריאותי ושיפור איכות החיים.
מקור הקושי
- שחיקה רגשית מהתמודדות עם מחלה
- אי וודאות בנוגע למחלה
- חשש בנוגע לעתיד
- ירידה משמעותית בתפקוד יום יומי
תסמינים פיזיים של STRESS
- שינויים במערכת העיכול, יציאות מרובות או עצירויות ודימומים
- ירידה בתאבון לצד אכילה לא מבוקרת בשעות הלילה
- שרירים דואבים ותפוסים, כולל כאבי ראש
- פגיעה בשינה, עייפות וכבדות
- תחושת לחץ בחזה, דפיקות לב
תסמינים רגשיים של STRESS
- תחושת דריכות, חרדה, עצבות
- איבוד עניין בתחומים שהיו קרובים לליבך
- חוסר סבלנות לאחרים, פגיעה ביחסים קרובים
- דאגה מתמשכת, חשיבת יתר
- חשיבה פסימית
- ירידה בדימוי העצמי
- קושי בריכוז, דחיינות
Bombardier CH, D’Amico C, Jordan JS. The relationship of appraisal and coping to chronic illness adjustment. Behavior Research and Therapy. 1990;28(4):297-304. doi:10.1016/0005-7967(90)90081-S
Glanz K, Schwartz MD. Stress, coping, and health behavior. In: Health Behavior and Health Education: Theory, Research, and Practice, 4th Ed. Jossey-Bass; 2008:211-236.